Pensioenverzekeringen

Handreiking vaststellen compensatie ter voorkoming van een belaste schenking bij uitfasering pensioen in eigen beheer (versie 30 april 2021)

Toegevoegd:
Pensioenverzekeringen

Leerdoelen:

Tot aan 1 januari 2020 had de DGA de tijd om zijn pensioen in eigen beheer (PEB) uit te faseren. Hij kon ervoor kiezen om zijn pensioen ‘af te stempelen’ tot aan de fiscale waarde om vervolgens het pensioen af te kopen dan wel om te zetten in een Oudedagsverplichting (ODV). Dit afstempelen of prijsgeven van een deel van het pensioen kon zonder fiscale sancties plaatsvinden. Gevolg van dit prijsgeven kon wel zijn dat er sprake was van een vermogensverschuiving tussen aandeelhouder(s) en de pensioengerechtigde en/of tussen (ex-)partners onderling. Deze vermogensverschuiving vormt in beginsel een schenking.

Een dergelijke schenking kan echter voorkomen worden door een passende compensatie te bieden. De hoogte van deze passende compensatie is (uiteraard) gelijk aan de waarde van de schenking die plaats zou vinden, wanneer er niet gecompenseerd zou worden. In een aangepaste handreiking geeft de belastingdienst aan hoe om te gaan met deze passende compensatie.

U bent niet ingelogd

Om de volledige inhoud van dit artikel te kunnen zien dient u te zijn ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer dan vandaag nog voor een gratis proefabonnement!

Inloggen met mijn account Ik ben een nieuwe gebruiker
Welkom bij Fintool PA