Pensioenverzekeringen

Verboden indirect onderscheid in de pensioenregeling

Toegevoegd:
Pensioenverzekeringen

Leerdoelen:1g.2 (B) en 1h.10 (K)

Collectieve pensioenregelingen, met name de regelingen van  pensioenfondsen waarin veel deelnemers zitten, kennen sinds jaar en dag geregeld de bepaling dat het partnerpensioen gekort kan worden indien de nabestaande partner meer dan tien jaar jonger is dan de deelnemer. Elk jaar dat het leeftijdsverschil van tien jaar te boven gaat, leidt tot een korting van bijvoorbeeld 3% op het nabestaandenpensioen.

Technisch gaat het daarbij om regelingen waarbij niet bekend is wie een partner heeft en waarbij voor iedereen partnerpensioen is meeverzekerd, rekening houdend met een bepaalde frequentie van partnerschap en een vast leeftijdsverschil tussen de partners. We spreken dan van een ‘onbepaalde partnersysteem’.

 Deze varianten kennen hun oorsprong in de solidariteitsgedachte (het tegen een betaalbare premie afdekken van alle risico’s) en/of een vereenvoudigde administratie.

U bent niet ingelogd

Om de volledige inhoud van dit artikel te kunnen zien dient u te zijn ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer dan vandaag nog voor een gratis proefabonnement!

Inloggen met mijn account Ik ben een nieuwe gebruiker
Welkom bij Fintool PA