Pensioenverzekeringen

Rekenrente standaardtarief individuele waardeoverdracht 2016

Toegevoegd:
Pensioenverzekeringen

Leerdoelen:Pensioen, 1h.4(B)

Het wettelijk standaardtarief voor individuele waardeoverdracht bij wisseling van werkgever bestaat uit twee componenten: de levensverwachting en de rentevoet. De levensverwachting is gebaseerd op Overlevingstafel GBM/GBV 2005-2010, waarop nog leeftijdscorrecties worden toegepast. De rentefactor is gebaseerd op de per 1 oktober 2015 geldende rente uit de door De Nederlandsche Bank (DNB) gepubliceerde rentetermijnstructuur voor verplichtingen met een looptijd van 25 jaar.

DNB heeft de rekenrente voor het standaardtarief dat wordt gebruikt voor het berekenen van de overdrachtswaarde voor pensioenen gebaseerd op een uitkeringsovereenkomst voor 2016, vastgesteld op 1,629%. Thans bedraagt deze rente 2,156%.

Binnen WftNU worden veranderingen in percentage in het algemeen alleen in overzichten meegenomen (zoals bij Prinsjesdag of het overzicht van de nieuwe wetgeving in januari). Door de forse verlaging van deze rente door DNB en de grote invloed hiervan op pensioenen, besteedt WftNU er toch aandacht aan. 

U bent niet ingelogd

Om de volledige inhoud van dit artikel te kunnen zien dient u te zijn ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer dan vandaag nog voor een gratis proefabonnement!

Inloggen met mijn account Ik ben een nieuwe gebruiker
Welkom bij Fintool PA