Hypothecair Krediet

Ook ‘hypotheekkrediet’ is niet meer van deze tijd

Toegevoegd:
Hypothecair Krediet

Leerdoelen:1e.2 (B), 1i.3 (B), 3e.3 (C)

In het verleden was het heel gebruikelijk dat huiseigenaren een hypotheekkrediet namen. Dat was feitelijk een Doorlopend krediet tot een bepaald maximum, gekoppeld aan de betaalrekening, maar met de woning als onderpand. Tot 1996 was rente over schulden altijd aftrekbaar, ongeacht het bestedingsdoel. Maar ook in de jaren daarna werd nog veel gebruik gemaakt van deze goedkope leningvorm: door de hypothecaire zekerheid was de rente laag. Dit soort hypotheekkredieten viel vanaf 1 januari 2001 wel in box 3 van de inkomstenbelasting, tenzij de lening al vóór 1996 was aangegaan. Maar elke verhoging, heropname of rentebijschrijving viel wel direct in box 3.

Inmiddels worden ‘gewone’ doorlopende kredieten (DK’s) niet meer aangeboden. En bestaande DK’s worden uitgefaseerd. Dat lijkt nu ook steeds meer te gebeuren met hypotheekkredieten.

U bent niet ingelogd

Om de volledige inhoud van dit artikel te kunnen zien dient u te zijn ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer dan vandaag nog voor een gratis proefabonnement!

Inloggen met mijn account Ik ben een nieuwe gebruiker
Welkom bij Fintool PA