Basis

Voorjaarsnota 2022 – veel méér dan een terugblik

Toegevoegd:
Basis

Leerdoelen:n.v.t.

De Voorjaarsnota is een jaarlijks terugkerend politiek fenomeen. In de nota wordt de overheidsbegroting bijgesteld aan de hand van actuele ontwikkelingen. Dit leidde in de praktijk vaak tot enkele verschuivingen in inkomsten en uitgaven, soms met een niet-concreet plan om ergens op te bezuinigen of in te investeren. De feitelijke plannen volgden dan op Prinsjesdag.

Dit jaar is het voor het eerst anders: de Tweede Kamer had na Prinsjesdag altijd te weinig tijd om alle plannen goed te beoordelen. Daarom wordt een deel van de plannen vanaf nu eerder gepubliceerd, en wel in de Voorjaarsnota. De complete begroting en concretisering in de vorm van wetsvoorstellen komt nog steeds pas op Prinsjesdag, maar de plannen die daarin uitgewerkt zullen staan, worden nu al gepresenteerd.
Daarom is dit vanaf dit jaar 2022 een belangrijk moment. Let wel: het zijn allemaal slechts plannen en nog geen wetgeving!

U bent niet ingelogd

Om de volledige inhoud van dit artikel te kunnen zien dient u te zijn ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer dan vandaag nog voor een gratis proefabonnement!

Inloggen met mijn account Ik ben een nieuwe gebruiker
Welkom bij Fintool PA