Basis

Oplopende spanning over uitvoering Wwft

Toegevoegd:
Basis

Leerdoelen:

Als medewerker in de financiële dienstverlening wordt u vaak geconfronteerd met de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). Al voordat u een klantrelatie aangaat, moet u zich vergewissen van de identiteit van de klant. En daarna, afhankelijk van de af te nemen dienst of product, een (diepgravend) cliëntonderzoek doen. Aan de andere kant, moet u op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ook verplicht de privacy van diezelfde klant te respecteren.

Kort door de bocht gesteld: de Wwft verplicht u om veel gegevens van de klant te verzamelen of onderzoeken, terwijl de AVG u juist verbiedt om (te) veel gegevens te verzamelen. Daar zit een spanningsveld. De Geschillencommissie van het Kifid deed in november 2021 een uitspraak waarin dit spanningsveld wordt uitgeplozen. De Wwft geeft echter op nog veel meer gebieden een spanningsveld: het kost zeer veel tijd en geld. En maakt dat banken sommige goedwillende klanten toch liever kwijt dan rijk zijn.

U bent niet ingelogd

Om de volledige inhoud van dit artikel te kunnen zien dient u te zijn ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer dan vandaag nog voor een gratis proefabonnement!

Inloggen met mijn account Ik ben een nieuwe gebruiker
Welkom bij Fintool PA