Inkomen

Wet Aanpak Schijnconstructies: verbod op inhoudingen op het minimumloon

Toegevoegd:
Inkomen

Leerdoelen:1d.4 (K)

In de praktijk blijkt dat er werkgevers zijn die allerlei constructies gebruiken om minder dan het minimumloon uit te betalen. Zonder instemming worden bijvoorbeeld bedragen voor maaltijden, huisvesting, boetes of premies voor zorgverzekering, ingehouden op of verrekend met het minimumloon. Dit worden schijnconstructies genoemd.

De Wet Aanpak Schijnconstructies regelt dat werknemers beter beschermd worden tegen malafide werkgevers en onderbetaling, lager dan het minimumloon. Andere werknemers en bonafide werkgevers worden hierdoor tevens beter beschermd tegen oneerlijke concurrentie. Daarnaast biedt de wetgeving bepalingen die handhaving van het arbeidsrecht door Inspectie SZW verbetert.

De WAS is per 1 juli 2015 van kracht en per die datum zijn een drietal bepalingen van kracht geworden. Per 1 januari 2016 zijn daar nog eens drie bepalingen bijgekomen en per 1 januari 2017 zal het onderdeel “Verbod op inhoudingen op het minimumloon” toegevoegd worden en in werking treden. 

U bent niet ingelogd

Om de volledige inhoud van dit artikel te kunnen zien dient u te zijn ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer dan vandaag nog voor een gratis proefabonnement!

Inloggen met mijn account Ik ben een nieuwe gebruiker
Welkom bij Fintool PA